fredag 26. juli 2013

Detroit

Decohovedstaden i nord-USA. Byen har en lang liste praktbygg. Noen av de mest fremtredende er:


Bilder: takk til JoyVanButler (venstre), Kodamakitty (høyre).

1 kommentar:

 1. Dette var kul arkitektur! Det er jo snakk om en form for sen historisme her, beslektet med orientalismen i de britiske koloniene! Det sier kanskje noe om hvordan USA, den nye stormakten, så på seg selv tidlig på 1900-tallet?

  Kunne det i teorien ha utviklet seg en tilsvarende stil i Norge, inspirert av samisk kunst og arkitektur? Jeg tror ikke det. En ung, liten og fattig nasjon, som baserte seg på etnisitet, språk og en rekonstruert historisk selvforståelse, kunne nok ikke tillate seg slikt. Å bryte med klassisk (felles)europeisk tradisjon var nok som det var.

  Men jugendstil i Norge har ofte sterke innslag av norrøne elementer, og sklir ofte over i dragestil. Og andre steder i verden hadde man andre diller. Jeg mener for eksempel å huske at jugendstilen i Praha nesten hele tiden har elementer av barokk og rokokko i seg. Dette var jo stiler som var godt representert i byens arkitektur allerede, og slik sett representerte de noe lokalt og varig. Slik ble nok det moderne lettere å svelge.

  Men det er interessant hvordan imperialistiske stater også tar opp i seg, i alle fall på en overfladisk måte, elementer fra de kolonialisertes kultur i sin egen arkitektur.

  Nå må jeg slutte. Hehe

  SvarSlett